Architecten van het bredius-kwartier
Omstreeks 1919 gaf de gemeente Bussum aan landschapsarchitect D.F. Tersteeg de opdracht een stratenplan te maken met behoud van het karakter van het gebied tussen de Brediusweg en de Huizerweg.
In totaal werden er 495 woningen geprojecteerd. Hiervan ontwierp J. Negrijn er circa 25%, G. Dusschoten circa 13% en A.H. van Wamelen circa 10%. De overige woningen zijn van de hand van zo’n 60 andere architecten. De belangrijkste architecten op een rijtje:
Johan Negrijn (1886-1967):
Johan Negrijn groeide op in Haarlem en verhuisde in 1918 naar Bussum, waar hij aan de Constantijn Huijgenslaan 22 en de Antonie van Leeuwenhoekweg 31 heeft gewoond. Negrijn heeft als architect veel woningen in het Brediuskwartier ontworpen. Zijn herkenbare bouwstijl (late Amsterdamse School) laat grote variaties in plattegrond en vormgeving zien. Hij gebruikte vaak diverse formaten baksteen in verschillende soorten metselverband. Kenmerkend voor de ontwerpen van Negrijn zijn daken die op expressieve wijze deel uitmaken van de totale compositie ofwel de ver overstekende daklijsten die zo typerend zijn voor vele woningen in het Brediuskwartier.
Gerard Dusschoten (1896-onbekend):
Tussen 1924 en 1939 zijn vele woningen in het Brediuskwartier gebouwd naar ontwerp van Gerard Dusschoten. Het betreft met name woningen aan de Burgemeester s’Jacoblaan de Brediusweg en de Isaac da Costalaan. Net als Negrijn zijn ook de ontwerpen van Dusschoten heel typerend voor het Brediuskwartier.
Ary Henri van Wamelen (1885-1962):
Ary Henri van Hamelen was vanaf 1916 werkzaam als adjunct-gemeentearchitect voor de Hilversumse stadsarchitect Dudok. In 1920 vestigde Van Hamelen zich als zelfstandig architect en in het daaropvolgende jaar ontwierp hij 26 twee-onder-een-kap woningen in drie verschillende types in het Brediuskwartier. De invloed van de Amsterdamse School was nooit ver weg in de ontwerpen van Van Hamelen.
Wouter Hamdorff (1890-1965):
Wouter Hamdorff werd in 1915 als tekenaar aangesteld door de beroemde architect Dudok, toenmalig directeur van de dienst publieke werken van de gemeente Hilversum. Na de Eerste Wereldoorlog vestigde Hamdorff zich als zelfstandig architect in Laren. Hij vond inspiratie in oude Gooische boerderijen en de Engelse landhuisbouw. Eenvoudige bakstenen gevels, rieten daken, een rustig evenwicht en een romantische uitstraling zijn kenmerkend voor zijn bouwstijl.
Gerrit Jan Vos (1863-1948):
Van 1902 tot 1928 was Gerrit Jan Vos naast architect ook directeur van de Gemeentelijke Teekenschool te Bussum. Een van zijn leerlingen was Jan Rebel van wiens hand eveneens woningen te vinden zijn in het Brediuskwartier. Vos heeft veel woningen in zijn woonplaats Bussum ontworpen. In het begin van zijn carrière ontwierp hij vooral in de eclectische stijl en vanaf de jaren twintig zien we in zijn ontwerpen invloeden van de Amsterdamse School. Dit is zichtbaar in de gevarieerde metselverbanden, toepassing van houten geveldelen, roedeverdeling van de ramen en andere subtiele versieringen.
Klaas van den Berg (1894-1976):
Klaas van den Berg begon zijn loopbaan als tekenaar bij W.M. Dudok. Bij de start van zijn eigen architectenbureau in 1920 heeft hij enkele kenmerkende villa’s en landhuizen ontworpen, waarvan Willem Bilderdijklaan 26. Typerend voor de ontwerpen van Van den Berg zijn de rondingen in het metselwerk. Hij was ook zeer begaan met sociale woningbouw, wat resulteerde in opdrachten elders in Bussum in de jaren ’30.
N. Doornberg (1867-1966) :
Als architect werd Doornberg geïnspireerd door het werk van de Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright. Doornberg heeft o.a. de Christelijke Julianaschool aan de Willem Kalfflaan (1924) en de markante rietgedekte woonhuizen aan de Burgemeester s’Jacoblaan (1924 en 1927) tegenover de speelweide, aan weerszijde van de Potgieterlaan ontworpen. In WOII waren de Duitsers minder gecharmeerd van deze Bussummer. Vanwege verdenking van sabotage aan de spoorlijn werd zijn huis aan de Nieuwe Hilversumseweg 51 in brand gestoken.
K.P.C. de Bazel (1869-1923):
Naast architect is K.P.C. de Bazel kunstenaar, meubelontwerper en designer.
Lang is gedacht dat het ontwerp van het Brediuskwartier uit de koker van De Bazel kwam, maar de Historische kring Bussum heeft dit na uitgebreid onderzoek recentelijk verworpen en ziet nu D.F. Tersteeg als de architect van het Brediuskwartier. De waterpartij richting de Jacob Obrechtlaan bij de zichtas ter hoogte van de Burgemeester s’ Jacoblaan 34 is echter wel van de hand van K.P.C. de Bazel. Ook het oudste huis aan de Busken Huetlaan heeft hij ontwerpen.
Dirk Tersteeg (1876-1942): tuin- en landschapsarchitect:
Dirk F. Tersteeg was een Nederlandse tuin- en landschapsarchitect en wordt gezien als de geestelijk vader van het basisplan voor het Brediuskwartier. Voordat hij in 1903 begon als tuinarchitect werkte hij als kweker in Naarden. Tersteeg specialiseerde zich in de Architectonische Tuinstijl en paste als eerste architectuurprincipes toe op tuinontwerpen. Hij streefde in zijn werk een eenheid na tussen huis en tuin. Kenmerkend voor zijn ontwerpen zijn assenstelsels, gemetselde keermuurtjes, trappartijen en flagstonepaden.
Jan Rebel (1885-1961): architect en interieurontwerper:
Voordat Jan Rebel in 1911 zijn eigen architectenbureau in Laren oprichtte, werkte hij als timmerman en volgde hij in de avonduren tekenkundige opleidingen bij architect Gerrit Jan Vos in Bussum. In het begin kreeg Rebel vooral opdrachten voor sociale woningbouw, maar toen Adam van Vliet in 1917 bij hem in dienst trad ontwierpen ze samen vele villa’s en landhuizen. Al snel werd het duo zeer succesvol. Huizen van ‘Architectenbureau Jan Rebel’ zijn zelfs te vinden in Canada en Iran.
Top 3 architecten in 3 langste lanen
Op bovenstaande afbeelding staan de huisnummers die ontworpen zijn door 1 van de 3 belangrijkste architecten van het Brediuskwartier (exclusief het Vondelkwartier) in de 3 langste lanen van de wijk. In totaal zijn er circa 500 huizen gebouwd door meer dan 60 architecten ontworpen.
In percentage ontworpen huizen:
%
Johan Negrijn
%
Gerard Dusschoten
%
Ary Henri van Wamelen
Vragen?
neem gerust
Nieuwsbrief
Meld je hier aan voor de nieuwsbrief van Vrienden van het Bredius.