Ontstaan van de vereniging

De Vereniging Vrienden van het Bredius is officieel opgericht bij notariële akte op 17 februari 2017.

Foto: Het bestuur van de vereniging Vrienden van het Bredius. Copyright Bussum Nieuws.

Een groep bewoners heeft deze vereniging opgericht om zich sterk te maken voor de buurt en het behoud van het authentieke karakter. Samenwerken met de bewoners en gemeente staat centraal bij het realiseren van de doelstellingen van deze nieuwe vereniging.

Het doel van de Vereniging Vrienden van het Bredius is het behouden van het authentieke karakter van het Brediuskwartier, inclusief het daarbij behorende groen, zoals de parken.

Het bestuur zet zich in om dit samen met de bewoners, de bestaande comités en de gemeente te doen. Zo zorgen we ervoor dat we samen nog fijner wonen.

Het Bussums Nieuws meldt op hun website het volgende:
Behalve dat ze zich met allerlei zaken in de wijk bezighouden zoals zwerfvuil, het groen en overlast van hangjongeren, is de vereniging ook druk bezig met het 100-jarig bestaan van de wijk. Dat is in 2019 en klinkt nog ver weg, maar dat weerhoudt het bestuur er niet van om dit feestje nu al op de agenda te zetten.

In de buurt zijn overigens al tal van andere verenigingen en belangengroepen actief als Vrienden van het Mouwtje en het Oranje Comité, maar ze zitten volgens Simon Morsink, voorzitter van de vereniging, niet in elkaars vaarwater. “We merkten dat er behoefte was aan meer.” Bovendien laat hij weten dat ze ook samenwerken. “We wonen hier met veel plezier en het is belangrijk dat deze vereniging er kwam. We zijn er voor de buurt, willen de buurtbewoners met elkaar verbinden én een gesprekspartner voor de gemeente Gooise Meren zijn.” 

 

Wethouder Marleen Sanderse, die ook wijkwethouder is voor het Brediuskwartier, stak de vereniging al een hart onder de riem. Volgens haar zijn dergelijke verenigingen de oren en ogen voor de gemeente om te weten wat er speelt. Samen optrekken ziet ze dan ook wel zitten.

Gemeente nu meer op afstand
Volgens voorzitter Morsink is de gemeente door de fusie wat meer op afstand gekomen en is het juist daarom belangrijk dat bewoners zelf ook nadenken. Bovendien, stelt hij, heeft de gemeente ook wat aan hun input. “De gemeente wil graag dat inwoners met eigen initiatieven komen en samenwerken met de gemeente. Die handschoen hebben wij, als het Brediuskwartier, opgepakt.” Dat leidt niet alleen tot praten en overleggen, volgens hem. Ze willen zelf ook graag de handen uit de mouwen steken, zoals bijvoorbeeld met het opruimen van zwerfvuil.

Voor alle plannen en ideeën is steun vanuit de buurt van harte welkom. De vereniging is dan ook al actief begonnen met het werven van vrienden in de wijk. Ook willen ze niet enkel met problemen bij de gemeente aankloppen, maar vooral ook met oplossingen en ideeën komen. “Bredius is een mooie wijk en we willen het graag zo houden en waar mogelijk verbeteren.” 

Lees het artikel op Bussums Nieuws

Vereniging Vrienden van het Bredius, opgericht bij notariële akte, 17 februari 2017, aktenummer 1012795 WSB/tjv, RijksBredius notarissen.

 

Vragen?

neem gerust

Nieuwsbrief

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief van Vrienden van het Bredius.