Diegenen die ’s avonds door onze mooie wijk wandelen (en dat zijn er nogal wat) is waarschijnlijk al een groot aantal verkeersbewegingen opgevallen; de paddentrek is in volle gang!

Ieder voorjaar, zo vanaf eind februari, vindt de paddentrek plaats (overigens zijn er ook kikkers en salamanders onderweg). Na hun winterslaap gaan de dieren op weg naar het water waar ze geboren zijn om zich voort te planten. Daarbij is de temperatuur (8-10 °C) en een hogere luchtvochtigheid een belangrijk startsein. De mannetjes worden eerder wakker dan de vrouwtjes, omdat ze kleiner zijn en sneller opwarmen.

Bij hun (langzame) tocht naar het water klimmen de mannetjes op alles wat maar op een pad lijkt. Niet om te paren, dat doen ze pas als ze in het water zijn. Maar als ze eenmaal een vrouwtje veroverd hebben, laten ze niet meer los. Zo ontstaan de zogenaamde paddentandems.

Om te voorkomen dat ze worden opgegeten vindt deze paddentrek vooral ’s avonds plaats. Meestal sterven er alsnog veel dieren omdat ze overreden worden terwijl ze de weg oversteken. Dus lieve buurtbewoners, komt u ’s avonds een pad tegen of een tandem (zie foto), help ze dan veilig naar de overkant.